wtorek, 4 czerwca 2013

Jajko w naszej diecie

Prawie wszyscy dietetycy zgodnie twierdzą i próbuja nas przekonać, iż jajka powinny być istotne w naszej diecie. Jedzenie ich  co drugi może trzeci dzień powinno stać się naszym nawykiem żywieniowym. Jajko składa się w 75%  z wody, 13% z białko, 4% to cenne tłuszcze nienasycone oraz węglowodany. Najcenniejszym składnikiem jajka jest oczywiście białko, ponieważ zawiera aminokwasy, których organizm ludzki nie potrafi sam wyprodukować. 

Żółtko to źródł lecytyny (odpowiada za kondcję naszych naczyń krwionośnych) a także luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Po za tym w żółtku znajduje się dużo witamin z grupy B, oraz witamny rozpuszczalne w tłuszczach takie jak  A, D, E, K oraz kwas foliowy. Jajko zawiera również składniki mineralne, takie jak: wapń, fosfor, potas, żelazo. Niezły pakiet witamin w naszym menu?

Z obserwacji wynia, że kobiety, które jedzą jedno jajko dziennie są szczuplejsze od kobiet jedzących jajka znacznie rzadziej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz