środa, 26 czerwca 2013

Dlaczego lepiej ograniczyć sól w diecie?

Nasz organizm posiada bardzo duże zdolności do oszczędzania jonu sodowego, ponieważ bierze on udział w wielu istotnych dla niego procesach, m.in. w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej, przesyłaniu sygnałów nerwowych, właściwym napięciu mięśni.

Dodatkowo dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest niewielkie. Więc jeśli z dietą dostarczamyzbyt duże jego ilości, to organizm nie jest w stanie ich wydalić. W efekcie dochodzi do zatrzymywania nadmiaru spożytej soli, co pociąga za sobą gromadzenie wody, wzrost objętości płynów ustrojowych i wzrost ciśnienia tętniczego. Zwiększone ciśnienie zwiększa z kolei ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. Inne schorzenia powiązane z nadmiarem soli w diecie to osteoporoza i rak żołądka.

Korzyści z ograniczenia soli odnoszą osoby w każdym wielu. Zwłaszcza dzieci powinny spożywać jej mniej. Z kolei osoby starsze, które często mają zaburzone odczuwanie smaku, powinny zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz