niedziela, 23 czerwca 2013

Czy można schudnąć, jedząc truskawki?

Truskawki mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem kwasu foliowego, który wspomaga pracę naszego mózgu, oraz przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Jednak dominacja tylko jednego produktu i monotonność diety truskawkowej mogą sprawić, że nie dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych.
Truskawki są niskokaloryczne - mają tylko 28 kcal w 100 g, czyli 280 kcal w kilogramie. W 90 proc. składają się z wody, mogą je więc jadać osoby dbające o linię. Zawierają też dużo błonnika, który reguluje proces trawienia, pomagając schudnąć. Jednak jest też pewna pułapka: truskawki pobudzają apetyt, do tego najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub jogurtu i cukru, a to już spora liczba kalorii...
Truskawki są uważane za bombę witaminową, która uzupełnia wszelkie niedobory witamin i minerałów w naszym organizmie. Jednak dieta oparta tylko na truskawkach nie jest zdrowa i bardzo szybko może doprowadzić do niewłaściwych procesów w naszym organizmie. Z kolei truskawki będące dodatkiem do innych, pełnowartościowych produktów, z pewnością korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Truskawki zawierają bowiem:

- kwas foliowy, który wspomaga pracę i rozwój mózgu,
- witaminę C, która zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza; 120 g świeżych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę,
- potas, który pomaga organizmowi utrzymać właściwą kondycję mięśni i odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie,
- witaminę K, która uszczelnia naczynia krwionośne
- witaminy B-5 ​​i B-6, które poprawiają koncentrację i zapobiegają zawrotom głowy
- magnez i wapń, które odkwaszają nasz organizm
- przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz