czwartek, 27 czerwca 2013

Przyprawiaj, nie dosalaj

Wyeliminowanie soli z diety wcale nie musi być trudne. Kubki smakowe, które mamy na języku, bardzo szybko przyzwyczajają się do nowego odczuwania smaku. Zajmuje im to od kilku do kilkunastu dni. Dzięki ograniczeniu soli zaczniemy intensywniej odczuwać inne smaki. W wielu daniach sól można zastąpić przyprawami i ziołami, które nie tylko podnoszą ich walory smakowe, ale także wykazują właściwości zdrowotne. Korzyści, których możemy się spodziewać to: działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne, wzmacniające, łagodzące wzdęcia, niestrawność i mdłości czy działanie relaksujące.
Podstawowa zasada jest taka, aby wybierać przyprawy jednoskładnikowe, np. pieprz czarny, papryka słodka, oregano, tymianek. Mieszanki przypraw często w swoim składzie mają sól lub są konserwowane środkami zawierajęcymi jon sodowy (np. curry), dlatego powinniśmy ich unikać. Lepiej zaś wyeliminować zupełnie przyprawy typu vegeta czy kostki rosołowe.

Jeśli nie wiesz, jakie przyprawy pasują do konkretnych dań – poniżej kilka podpowiedzi, które znalazłem w necie:

 

Przyprawa

Produkt / Potrawa

Bazylia

większość warzyw – a zwłaszcza brokuły, marchewka, cukinia, kapusta, karczochy, dynia, zupy, potrawy z ryb, omlety, sosy do sałatek potrawy z makaronu

Cząber

Mięso, warzywa strączkowe, ogórki, czerwona i biała kapusta, sosy pomidorowe, krupnik, zupa pomidorowa

Estragon

Ryby, drób, szparagi, buraczki, kapusta, kalafior, omlet z pomidorami

Imbir

Buraki, marchewka, dynia, wołowina, drób, sałatki owocowe, kompoty

Kardamon

Owoce, potrawy mięsne, rybne, gulasz, naleśniki, kawa, herbata, surówka z jabłka i  marchewki, zupa fasolowa, rosół

Kminek

Wołowina, wieprzowina, potrawy z fasoli, buraków, kiszona kapusta pieczone ziemniaki, chleb

Koperek

Mięso, ryby, sałatki warzywne i jajeczne, młode ziemniaki

Kurkuma

Wołowina, drób, ryby, marynaty, ryż, sosy, rosół

Oregano

Dania warzywne – pomidory, papryka, cukinia, cebula, dania z ryb i owoców morza, cielęcina, sery, spaghetti, sałatki, zupy

Liść laurowy

Bigos, gulasz, do peklowania mięs, zupy, pieczone ziemniaki, ryby, kapusta, fasola, soczewica

Majeranek

Wołowina, wieprzowina, kurczak, zielona fasolka, kalafior, bakłażan

Papryka ostra

Dania z  mięsa, ryb, drobiu, leczo, gulasz, sałatki, ostre zupy

Szałwia

Wieprzowina, drób, ryby (węgorz, śledź), sałatki warzywno-mięsne, potrawy z użyciem pomidorów, kapusty, grochu

Tymianek

Wywary mięsne, sosy, „ciężkie" zupy (fasolowa, grochowa), wołowina, cielęcina, ryby, pieczone ziemniaki, jajecznica

Ziele angielskie

Marynata do dań mięsnych, rybnych, zupy, przyprawa korzenna do pierników

 

A oto kilka wskazówek, jak używać przypraw:

·    mielone przyprawy dodawaj na 15 minut przed końcem gotowania;

·    używaj nie więcej niż ¼ łyżeczki suszonych przypraw lub ¾ świeżych na 1 porcję mięsa;

·    przed dodaniem przyprawy do jedzenia potrzyj ją w rękach – wydobędziesz z niej aromat;

·    przyprawy w całości dodawaj na początku gotowania potrawy (ziele angielskie, liść laurowy);

·    pamiętaj by kupować małe ilości przypraw, ponieważ długo przechowywane tracą swój aromat;

·    połącz przyprawy z olejem, odczekaj ok. 30 minut, aż wydobędą swój smak, potem taką mieszanką posmaruj mięso na 1 godzinę przed pieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz