Podstawowa zasada jest taka, aby wybierać przyprawy jednoskładnikowe, np. pieprz czarny, papryka słodka, oregano, tymianek. Mieszanki przypraw często w swoim składzie mają sól lub są konserwowane środkami zawierajęcymi jon sodowy (np. curry), dlatego powinniśmy ich unikać. Lepiej zaś wyeliminować zupełnie przyprawy typu vegeta czy kostki rosołowe.
Jeśli nie wiesz, jakie przyprawy pasują do konkretnych dań – poniżej kilka podpowiedzi, które znalazłem w necie:
Przyprawa | Produkt / Potrawa |
Bazylia | większość warzyw – a zwłaszcza brokuły, marchewka, cukinia, kapusta, karczochy, dynia, zupy, potrawy z ryb, omlety, sosy do sałatek potrawy z makaronu |
Cząber | Mięso, warzywa strączkowe, ogórki, czerwona i biała kapusta, sosy pomidorowe, krupnik, zupa pomidorowa |
Estragon | Ryby, drób, szparagi, buraczki, kapusta, kalafior, omlet z pomidorami |
Imbir | Buraki, marchewka, dynia, wołowina, drób, sałatki owocowe, kompoty |
Kardamon | Owoce, potrawy mięsne, rybne, gulasz, naleśniki, kawa, herbata, surówka z jabłka i marchewki, zupa fasolowa, rosół |
Kminek | Wołowina, wieprzowina, potrawy z fasoli, buraków, kiszona kapusta pieczone ziemniaki, chleb |
Koperek | Mięso, ryby, sałatki warzywne i jajeczne, młode ziemniaki |
Kurkuma | Wołowina, drób, ryby, marynaty, ryż, sosy, rosół |
Oregano | Dania warzywne – pomidory, papryka, cukinia, cebula, dania z ryb i owoców morza, cielęcina, sery, spaghetti, sałatki, zupy |
Liść laurowy | Bigos, gulasz, do peklowania mięs, zupy, pieczone ziemniaki, ryby, kapusta, fasola, soczewica |
Majeranek | Wołowina, wieprzowina, kurczak, zielona fasolka, kalafior, bakłażan |
Papryka ostra | Dania z mięsa, ryb, drobiu, leczo, gulasz, sałatki, ostre zupy |
Szałwia | Wieprzowina, drób, ryby (węgorz, śledź), sałatki warzywno-mięsne, potrawy z użyciem pomidorów, kapusty, grochu |
Tymianek | Wywary mięsne, sosy, „ciężkie" zupy (fasolowa, grochowa), wołowina, cielęcina, ryby, pieczone ziemniaki, jajecznica |
Ziele angielskie | Marynata do dań mięsnych, rybnych, zupy, przyprawa korzenna do pierników |
A oto kilka wskazówek, jak używać przypraw:
· mielone przyprawy dodawaj na 15 minut przed końcem gotowania;
· używaj nie więcej niż ¼ łyżeczki suszonych przypraw lub ¾ świeżych na 1 porcję mięsa;
· przed dodaniem przyprawy do jedzenia potrzyj ją w rękach – wydobędziesz z niej aromat;
· przyprawy w całości dodawaj na początku gotowania potrawy (ziele angielskie, liść laurowy);
· pamiętaj by kupować małe ilości przypraw, ponieważ długo przechowywane tracą swój aromat;
· połącz przyprawy z olejem, odczekaj ok. 30 minut, aż wydobędą swój smak, potem taką mieszanką posmaruj mięso na 1 godzinę przed pieczeniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz