niedziela, 3 czerwca 2012

Indeks glikemiczny - raz jeszcze


W wyborze węglowodanów może nam pomóc Indeks glikemiczny (GI)
Indeks służy do pomiaru typów węglowodanów oraz ich wpływu na poziom cukru we krwi. 
Żywność o wysokim GI szybko się wchłania do krwi oraz daje szybki zastrzyk energii. Wśród tego typu produktów można wskazać produkty rafinowane takie jak białe pieczywo, ciastka i herbatniki. 
Poziom cukru we krwi szybko rośnie. Szybciej pojawia się również uczucie głodu.
Ponadto, produkty o wysokim GI zwiększają apetyt na słodycze, obniżają koncentrację i podnoszą poziom stresu. 
Produkty o niskim GI wchłaniają się wolniej ale stanowią bardziej zrównoważone źródło energii. 
Wśród nich wyróżnić można produkty nieprzetworzone takie jak pieczywo pełnoziarniste, groch, fasolę i wiele warzyw. 
Innymi słowy, produkty o niskim GI są z wielu względów korzystne dla samopoczucia i zdrowia. Utrzymują stabilny poziom cukru we krwi oraz dają więcej energii. 
Jeżeli jemy produkty o wysokim GI poziom cukru we krwi będzie podlegał szybkim wahaniom. Po krótkim okresie sytości odczujemy spadek energii.
Wiele osób wpada w ten zaklęty krąg dietetyczny, ponieważ ich reakcja insulinowa jest zaburzona. Jeżeli jemy zbyt dużo cukru (lub produktów o wysokim GI) trzustka kompensacyjnie wydziela zbyt dużo insuliny. Po krótkiej chwili poziom cukru we krwi spada a my odczuwamy wszechogarniającą ochotę sięgnięcia, po raz kolejny, po słodycze. 
Jeżeli jemy produkty o niskim GI, poziom cukru we krwi jest stabilny i zrównoważony. Dzięki temu energii starcza nam na dłużej. 
Zróżnicowana dieta, oparta na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach, to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi pożywienia i energii. Spożywane pokarmy nie powinny zaburzać poziomu cukru i insuliny we krwi. 
Brak równowagi przejawia się zmęczeniem i spadkiem koncentracji. Ten problem dotyka wielu z nas, szczególnie w godzinach popołudniowych. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz