niedziela, 20 maja 2012

Węglowodany czyli cukry


 
Węglowodany to dla naszego organizmu jedno z głównych źródeł energii. Są podstawowym paliwem dla naszego mózgu. Istnieje jednak szereg różnych węglowodanów. Niektóre z nich to cukry rafinowane, które można znaleźć w wielu produktach przetworzonych. Mają one niekorzystny wpływ na zdrowie, wygląd i masę ciała. Spotykamy je w ziarnach, pieczywie, makaronie i cukrze a także w warzywach, owocach, serze tofu, fasoli oraz nabiale.
 Najlepszym źródłem węglowodanów o niskim GI są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce oraz fasola. Wspierają organizm, dostarczając witamin, minerałów, błonnika oraz ważne fito-składniki. Łatwo przyswajalne węglowodany (wysoki GI) pochodzące z białego pieczywa, ryżu, ciasta i innych produktów wysokoprzetworzonych powodują tycie, spowalniają proces chudnięcia oraz przyczyniają się do powstawania cukrzycy i chorób układu krążenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz